ReDay AI

Sosyal Medya

Anasayfa Blog

Posha: Yemek Pişiren Robot Mutfağınızı Nasıl Değiştirecek?

Posha: Yemek Pişiren Robot Mutfağınızı Nasıl Değiştirecek?

Posha: Yemek Pişiren Robot Mutfağınızı Nasıl Değiştirecek?

Selam teknoloji ve mutfak tutkunları! Bugün sizlere mutfakta geçirdiğimiz zamana bambaşka bir boyut kazandıracak, adeta bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi duran harika bir cihazdan bahsedeceğim: Posha.

Her şey 2017 yılında Raghav Gupta'nın kişisel bir ihtiyacıyla başladı. Kendisi, büyürken yediği o mis gibi ev yemeklerine kolayca ulaşmak istiyordu ama ne yemek yapmaya zamanı vardı, ne de sürekli dışarıdan söylemek ya da özel aşçı tutmak gibi seçenekler ona cazip geliyordu. İşte bu noktada, robotların dünyasına yöneldi ve bugün adını sıkça duyacağımız Posha startup'ını kurdu. Bu arada, Posha'nın bir zamanlar TechCrunch Startup Battlefield'de boy gösterdiğini de ekleyelim.

Peki, Posha tam olarak ne yapıyor? Bu tezgah üstü cihaz, bilgisayarlı görü teknolojisini kullanarak sizin için yemek pişiriyor! Süreç oldukça basit: Uygulama üzerinden yemek listesine göz atıyorsunuz, istediğiniz tarifi seçiyorsunuz, istenen malzemeleri belirli ölçülerde haznesine ekliyorsunuz ve gerisini makineye bırakıyorsunuz.

Raghav Gupta'nın TechCrunch'a belirttiğine göre, bu süreç oldukça esnek ve kullanıcı dostu tasarlanmış. Yani malzemelerde küçük değişiklikler yapabiliyor veya ölçüleri milimetrik ayarlayamasanız bile Posha işini görmeye devam ediyor. Gupta durumu şöyle özetliyor: "Bu, yemekler için yapılmış bir kahve makinesi gibi. Kahve içmek istediğinizde makineden bir çeşit seçersiniz, çekirdekleri, şekeri, sütü ayrı haznelerine koyarsınız, tuşa basarsınız ve kahveniz hazır olur. Posha da benzerini yemek için yapıyor."

Ancak kabul edelim ki, Posha ile kahve makinesi karşılaştırması tam olarak kusursuz değil çünkü Posha, bir kahve makinesinden biraz daha fazla emek gerektiriyor. Posha yemeklerin büyük kısmını pişirerek ciddi bir yükü omuzlasa da, malzemeleri almak ve cihaza girecek her şeyi hazırlamak hala size düşüyor. Özellikle doğrama işi, bir tarifin pişirme süresinin önemli bir kısmını alabilir.

Gupta da herkesin, hala biraz hazırlık gerektiren bir çözüme yönelmeyeceğini kabul ediyor. Şu ana kadar Posha'nın en çok, haftada 2 ila 6 kez zaten yemek yapmayı seven ve bu günlerin birkaçında iş yükünü hafifletmek isteyen müşterilerle başarı yakaladığını belirtiyor.

Gupta, "Bu insanlar zaten her gün mutfakta bir saat harcıyorlar: ne yiyeceklerine karar veriyorlar, alışveriş yapıyorlar, yemeği pişiriyorlar, sonra da ortalığı topluyorlar" diyor ve ekliyor, "Biz bu sürenin en az %70'ini tıraş etmelerine yardımcı oluyoruz, böylece artık her gün sadece 10 ila 20 dakika harcıyorlar."

Posha, başlangıçta Nymble adıyla robotik bir kol olarak yola çıkmış. Ancak Gupta'ya göre şirket, Bosch hızlandırma programında geçirdiği süre boyunca rotasını değiştirmiş. Tüketicilerin mutfaklarında hareket eden veya temizliği zor olan bir şey istemediğini öğrenmişler. Bu keşiften sonra şirket, ilk müşterileriyle çok yakın temas halinde kalmış.

Gupta, "İlk günden beri müşterilere süper odaklandık ve takıntılı olduk" diyor. "Onlarla sohbet etmek için Zendesk kullanmıyoruz, 100'den fazla müşterimizle WhatsApp üzerinden konuşuyoruz. Çoğu müşteri beni şahsen tanıyor. Müşterilerime yakın olmak için pandeminin ortasında ABD'ye taşındım." Elbette bu sistem ölçeklenemez ama şimdilik Posha için işe yarıyor.

Gupta, 1.750 dolarlık bu doğrudan tüketiciye yönelik tezgah üstü cihaz için şu ana kadar ağırlıklı olarak kulaktan kulağa pazarlamaya güvendiklerini söylüyor. Kısa süre önce şirket, aralarında Xeed Ventures, Waterbridge Ventures ve Flipkart'ın kurucu ortağı Binny Bansal gibi mevcut yatırımcıların da bulunduğu, Accel liderliğindeki 8 milyon dolarlık bir Seri A yatırım turunu tamamladı.

Gupta, Posha'nın bu fonu ürünü geliştirmeye devam etmek için kullanacağını belirtiyor. Özellikle, şirket daha fazla tarif seçeneği eklemek ve insanların tarif fikirleri önermesine olanak tanıyıp, yapay zekanın bu fikirleri hızlıca talimatlara dönüştürüp cihaza eklemesini sağlamak istiyor.

Posha robotları Ocak 2025'te piyasaya sürüldü ve ilk partinin tamamı şimdiden satılmış durumda. İkinci parti için ise ön sipariş alınıyor.

Gupta son olarak şuna dikkat çekiyor: "Mikrodalganıza, bulaşık makinenize, buzdolabınıza bakın; bir zamanlar bu cihazlar da tezgah üstüydü. Zamanla tüketici evlerinde o kadar vazgeçilmez hale geldiler ki, inşaat firmaları bunları evlere monte etmeye başladı. Posha'nın da çok yakında aynı kaderi paylaşacağını düşünüyoruz."

© 2025 ReDay AI, Tüm Hakları Saklıdır.