Silikon Vadisi'nde manşetleri genellikle aynı parlak isimler süslerken, Ali Partovi uzun süredir, ismi çok bilinmese de, perde arkasında büyük bir etki yaratıyordu. İran doğumlu bu Harvard mezunu, kariyerine hızlı bir başlangıç yaptı: LinkExchange'in kurucu ekibinde yer aldı (1998'de Microsoft'a 265 milyon dolara satıldı), iLike'ı kurdu (2009'da MySpace'e 20 milyon dolara satıldığı söyleniyor) ve ikiz kardeşi Hadi ile birlikte eğitim odaklı kâr amacı gütmeyen kuruluş Code.org'u başlattı. İkili ayrıca Facebook, Airbnb ve Dropbox gibi teknoloji devlerine ilk yatırım yapanlar arasındaydı.
Sektörün içindekiler Partovi kardeşlerin bir girişime dahil olmasını uzun zamandır güçlü bir işaret olarak görse de, Ali'nin yıldızı teknoloji çevrelerinin ötesine ancak şimdi şimdi taşıyor. Bu daha geniş tanınırlığın arkasında, sekiz yıl önce kurduğu ve en başından beri sıra dışı yeteneklerin keşfedilme şeklini kökten değiştirmeyi vaat eden girişim sermayesi şirketi Neo var. Üstelik Neo, bu iddiasını destekleyen oldukça ikna edici kanıtlar sunmaya başladı.
Neo'nun dikkat çeken yatırımları arasında, Twitter dışındaki ilk kurumsal yatırımcısı olduğu merkeziyetsiz sosyal ağ Bluesky (Ocak ayındaki bir fonlama turunda 700 milyon dolar değerlemeye ulaştığı bildiriliyor) ve popülaritesi geçen sonbahardaki ABD başkanlık seçimi sırasında fırlayan online tahmin piyasası Kalshi bulunuyor.
Hem nazik hem de gerektiğinde ısrarcı olabilen yapısıyla tanınan Partovi, Cuma günü bu satırların yazarına verdiği demeçte, "Bu yıl ilk kez kesin olarak söyleyebilirim ki, geleceğin süperstarlarını herkesten önce biz keşfediyoruz," dedi.
Neo'nun, şu sıralar 10 milyar dolarlık bir değerlemeyle gündemde olan popüler yapay zeka destekli kodlama editörü Cursor'ın yaratıcısı Anysphere'in kurucu ortağı ve CEO'su Michael Truell ile olan ilişkisi, bu hikayeyi anlamamıza yardımcı oluyor.
2017'de, o zamanlar MIT'de birinci sınıf öğrencisi olan Truell, Google'da staj yaparken bir başka öğrenci ona Partovi ile tanışmasını önerdi. Bir saat süren bu görüşmede Partovi, Truell'a bir kodlama testi verdi ve Truell bunu 15 dakikada tamamladı. Bu, Partovi için alışılmadık bir durum değildi. Kardeşiyle yatırım yaparken de sık sık teknik ekipleri sanki Google'da işe girmek istiyorlarmış gibi bir mülakattan geçirirlerdi. Ancak bu olay, Partovi'nin Neo'daki yaklaşımını özetliyor: Teknik değerlendirmeleri katı bir ölçüm aracı olarak değil, daha derin sohbetler için bir başlangıç noktası olarak kullanıyor.
Bu an, aynı zamanda hem Partovi hem de Truell için oldukça kârlı olabilecek bir ilişkinin de başlangıcıydı. Nitekim yıllar sonra, ilk olarak Partovi'nin desteğini alan Truell, yapay zeka kodlama asistanı Cursor'ın ana şirketi Anysphere'i kurdu ve bu şirket, Neo'nun en başarılı yatırımlarından biri olma potansiyeli taşıyor. (Hızla büyüyen şirketin 10 milyar dolar değerlemeyle yeni bir yatırım turu için görüşmelerde olduğu söyleniyor.)
Tıpkı kendisinden önceki Y Combinator gibi, Neo'nun yaklaşımı da girişim sermayesine temelden farklı bir bakış açısı getiriyor: yerleşik ekipler veya pazar trendleri yerine, olağanüstü bireylere odaklanıyor. Partovi, belirli temalara veya ekiplere yatırım yapmak yerine, genellikle henüz üniversitedeyken sıra dışı bireyleri tespit etmeye ve onlar daha şirketlerini kurmadan önce potansiyellerini mentorluk yoluyla beslemeye odaklanıyor.
Bu üniversite öğrencileri için Partovi, Neo'daki ortakları Suzanne Xie ve Emily Cohen ile birlikte, bir dönem ara vermeleri için 20.000 dolarlık, karşılığında hisse gerektirmeyen bir hibe sağlayan "Neo Scholars" programını yürütüyor. (Her yıl 30 kişi seçiliyor.)
2022'de ise Partovi, erken aşama girişimler için daha geleneksel bir hızlandırıcı programı kurdu. Bu program, her yıl 20 şirkete finansman ve rehberlik sunuyor.
Partovi, yaklaşımını şöyle açıklıyor: "Onları biraz daha fazla risk almaya, konfor alanlarının dışına çıkmaya, şu anki hedeflerinden daha yükseğe nişan almaya teşvik etmeye çalışıyorum."
Bu strateji sabır gerektiriyor. Neo'nun ilk günlerinden itibaren Partovi, kendi deyimiyle "yarının değişim yaratıcılarını" bulmak için bizzat ülkeyi dolaşarak öğrencilerle mülakatlar yaptı ve kodlama testleri uyguladı.
Başkalarının da onun bu konuda oldukça iyi olduğunu düşündüğü açık ve bunun iyi bir sebebi var. Anysphere ve Kalshi'ye ek olarak, Neo Scholars programından çıkanlar arasında yakın zamanda 4 milyar dolar değerlemeye ulaşan kodlama asistanı şirketi Cognition; metinden video üreten yapay zeka aracı geliştiren ve şu anda 700 milyon dolar değer biçilen Pika Labs; ve moleküler yapı tahmini için çok modlu temel modelini geliştirmek üzere geçen sonbaharda OpenAI ve Thrive Capital'dan 30 milyon dolar yatırım alan (ancak yatırım sonrası değerlemesini paylaşmayan) Chai Discovery gibi şirketlerin kurucuları bulunuyor.
Partovi, gururla şunu belirtiyor: "Geçen yıl OpenAI'nin işe aldığı tüm yeni mezunlar Neo Scholar'dı."
Potansiyel süperstarları değerlendirirken Partovi temel olarak üç ana özelliğe odaklanıyor: teknik yetenek, girişimcilik eğilimi ve statükoya meydan okuma isteği.
Teknik yetenek önemli, çünkü kurucular bütün gün kod yazmayacak olsalar da, Partovi'nin açıkladığı gibi, "bilgisayar bilimi gerçekten yardımcı oluyor. Sadece düşünmenize yardımcı oluyor." Bu noktada Jeff Bezos, Reed Hastings ve Larry Ellison gibi efsanevi iş liderlerine dönüşen bilgisayar bilimi öğrencilerini örnek veriyor.
Geçmişteki girişimcilik deneyimi, risk alma eğilimini ve insanların seveceği ürünler yaratma açlığını gösteriyor. Üçüncü kalite olan statükoya meydan okuma ise kurucuların temel varsayımları sorgulama istekliliğini ifade ediyor.
Ancak Partovi'nin belki de en kritik gördüğü dördüncü bir kalite daha var: manyetizma. Partovi şöyle diyor: "Kendime soruyorum, eğer [bu kişi] bir şey başlatsa, en zeki arkadaşlarının ona katılma olasılığı ne kadar yüksek?" (Bu özellik, Partovi'yi "en zeki MIT arkadaşlarının ona katılmayı düşüneceğine" ikna eden Truell'in "sessiz özgüveninde" özellikle belirgindi.)
Neo'nun itibarı arttıkça, programlarına girmek için rekabet de kızıştı. Partovi'ye göre, her iki Neo programına yapılan başvurular yıllık olarak ikiye katlanıyor. Ancak birçok girişim sermayesi şirketi talebi karşılamak için genişlerken, Neo'nun bilinçli olarak ölçek yerine seçiciliği korumayı tercih ettiğini ekliyor.
Bu felsefe fon büyüklüğüne de yansıyor. Giderek daha büyük fonlar toplayabilen VC'ler genellikle bunu yaparken, bu ayın başlarında 320 milyon dolarlık taze sermaye sağlayan Neo, 2023'te topladığı 235 milyon dolarlık taahhüdün sadece biraz üzerinde bir artış yaptı. Bu arada Partovi'nin en yeni fondaki kişisel payı önemli ölçüde arttı; bu fona önceki üç Neo fonunun toplamından daha fazla kendi parasını yatırdı. (Neo'nun diğer destekçileri arasında Sheryl Sandberg, Bill Gates ve 2017'de Neo'ya ilk çeklerden birini yazan Reid Hoffman bulunuyor.)
Partovi, gerçekleşmemiş getiriler hakkında konuşmaktan kaçınsa da, Neo'nun ilk fonları oldukça iyi performans gösteriyor. Partovi, ilk fonun değerinin şimdiden üç ila dört katına çıktığını ve "tekrar ikiye veya üçe katlanma potansiyeli olduğunu" söyledi. İkinci fonun ise sadece Anysphere yatırımından dolayı değerini ikiye katladığını belirtti.
Soğuk çıkış piyasası ve kuruculara bu durumu nasıl yönetmeleri gerektiği konusundaki tavsiyesine gelince, Partovi bunun yerine kurucuları kalıcı değer yaratmaya teşvik ettiğini söylüyor. "İnsanlara para kazanmaya takıntılı olmamalarını, bunun yerine diğer insanlara hizmet etmeye daha fazla odaklanmalarını söylüyorum," diyor. "O kadar harika bir ürün yapın ki, diğer insanlar ona bayılsın. Para amaç değil, sonuçtur."